- De Russische president Vladimir Poetin zou na de verkiezingen van maart de belastingen kunnen verhogen voor Russen met hoge inkomens en bedrijven, meldt persbureau Bloomberg.
- Met extra belastinginkomsten zou de oorlog in Oekraïne kunnen worden betaald en kan een aantal sociale programma’s worden gefinancierd.
- Poetin wordt naar verwachting met gemak herkozen bij de presidentsverkiezingen die van 15 tot 17 maart worden gehouden.
- Lees ook: Westen kan economie Rusland harder raken met afknijpen Russische export van olie en gas…maar we willen geen energiecrisis
De Russische president Vladimir Poetin zou na de presidentsverkiezingen van deze maand de belastingen kunnen verhogen om ervoor te zorgen dat het geld blijft binnenstromen om de kosten van de oorlog in Oekraïne te dekken.
Persbureau Bloomberg meldde maandag dat het Kremlin overweegt om bij goed verdienende Russen en bedrijven aan te kloppen voor belastingverhogingen. De zouden kunnen oplopen tot 4.000 miljard roebel (ongeveer 40 miljard euro). Volgens bronnen van Bloomberg zouden de verhogingen deze zomer kunnen ingaan.
Volgens het plan zou de regering de inkomstenbelasting willen verhogen van 15 procent naar 20 procent voor particulieren die jaarlijks meer dan 5 miljoen roebel (ongeveer 50.000 euro) verdienen en van 13 procent naar 15 procent voor mensen die meer dan 1 miljoen roebel (ongeveer 10.000 euro) verdienen.
Bovendien overwegen de autoriteiten om de vennootschapsbelasting te verhogen van 20 procent naar 25 procent, meldt de Russische nieuwssite “Important Stories”.
Poetin wil extra belasting ophalen bij rijkere Russen en bedrijven
Poetin verklaarde op 29 februari tegenover Russische parlementariërs dat hij streefde naar een eerlijkere belastingverdeling, met een verhoging van de tarieven voor hogere particuliere inkomens en bedrijven. Algemeen wordt verwacht dat de Russische president met gemak zal worden herkozen bij de presidentsverkiezingen die van 15 tot 17 maart worden gehouden.
Volgens economen van Bloomberg Economics zouden belastingverhogingen helpen om overheidsinkomsten te genereren om de oorlog te financieren en de druk op de roebel te verminderen door de kapitaaluitstroom tegen te gaan. Ook kunnen ze helpen om kinderbijslag te financieren, waarmee Moskou het lage geboortecijfer hoopt op te krikken.
De hoge Russische uitgaven aan de oorlog in Oekraïne sinds februari 2022 zuigen middelen uit de bredere economie, die kampt met een inflatie van 7,4 procent en een ineenstorting van directe investeringen. Economen waarschuwen dat de Russische economie niet in staat zal zijn om de kosten van het winnen of verliezen van de oorlog in Oekraïne te dragen.
Het Kremlin besteedt inmiddels een derde van de nationale begroting aan de strijdkrachten en de oorlog in Oekraïne, drie keer zoveel als in 2021. Uit gegevens van het ministerie van Financiën blijkt dat eind vorig jaar bijna de helft van de reserves van het nationale vermogensfonds was aangeboord.